Stemmingsstoornis

 is een verzamelnaam voor psychische aandoeningen waarbij de gemoedsstemming of emotie van de patiënt is verstoord of niet past bij de situatie waarin de patiënt verkeert.

Wat is een stemmingsstoornis eigenlijk?

Onder stemmingsstoornissen vallen depressieve, dysthyme en bipolaire stoornissen. Wanneer je last hebt van een depressie voel je je meestal somber en kun je bijna geen plezier meer aan dingen beleven. Je ziet dingen vaak negatief, piekert veel en voelt je lusteloos. Je ziet vaak dat sociale contacten hieronder gaan lijden en je je steeds verder gaat terugtrekken/isoleren.

Een dysthyme stoornis is vergelijkbaar met een ‘gewone’ depressie. Echter zie je dat er naast de sombere stemming, veel minder bijkomende klachten aanwezig zijn. Symptomen moeten echter wel chronisch zijn (minstens 2 jaar aanwezig).

Mensen met een bipolaire stoornis hebben net als mensen met een depressie last van depressieve klachten. Je depressieve periodes worden afgewisseld met perioden van extreme energie, positivisme en drang om dingen te ondernemen. Zo’n periode wordt een manie genoemd. Wanneer je je bevindt in een manische periode overschat je jezelf en slaap je veel minder dan normaal

behandeling stemmingsstoornis limburg 1
behandelingstemmingsstoornis 2

Hoe kan een stemmingsstoornis ontstaan?

Een stemmingsstoornis ontstaat meestal door een combinatie van verschillende oorzaken.

  • Persoonlijke eigenschappen: Bepaalde persoonlijke eigenschappen kunnen iemand extra kwetsbaar maken voor somberheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een laag zelfvertrouwen, perfectionisme of hoge eisen aan jezelf stellen.
  • Erfelijkheid: Komen depressies in je familie voor? Dan heb je een grotere kans om een depressie te krijgen.
  • Een verstoorde balans van neurotransmitters in de hersenen: dit zijn stofjes die onder andere de stemming beïnvloeden. Ook hormonen, medicijnen, alcohol en drugs kunnen zorgen voor depressieve gevoelens.
  • Een moeilijke jeugd.
  • Weinig steun voelen/krijgen van andere mensen.
  • Een ingrijpende gebeurtenis die veel verdriet geeft. Bijvoorbeeld een scheiding of het overlijden van iemand die belangrijk voor je was.
  • Meemaken van geweld (mishandeling, verkrachting, oorlogsgeweld).
  • Een chronische ziekte: bepaalde lichamelijke ziekten gaan vaak samen met depressieve gevoelens. Voorbeelden hiervan zijn afwijkingen aan de schildklier- en bijnierschors, diabetes en hart- en vaatziekten.
  • Middelen: medicijnen, alcohol, drugs maar ook hormonen kunnen zorgen voor depressieve gevoelens.

Hoe wordt een stemmingstoornis gediagnosticeerd?

Wanneer je je aanmeldt bij Amatus GGZ zal je huisarts al een eerste vermoeden van de klachten aan ons doorgeven. Wij zullen vervolgens gedurende een uitgebreid intakegesprek meer inzicht creëren in je klachten. Daarnaast worden er vragenlijsten en zo nodig testen afgenomen. Na een multidisciplinair overleg zullen wij tijdens een adviesgesprek de diagnose, behandelplan en onze adviezen met jou bespreken.

behandeling stemmingsstoornis limburg
Behandeling stemmingsstoornis limburg 4

Hoe verloopt de behandeling voor een stemmingsstoornis?

Omdat een stemmingsstoornis de overkoepelde term is, hangt de soort behandeling af van jouw specifieke klachten. Er bestaan verschillende psychologische behandelingen die kunnen worden ingezet bij een stemmingsstoornis. Wij zullen samen met jou en ons multidisciplinaire team kijken naar welke behandeling voor jou het best passend is en het meest wenselijke resultaat zal opleveren.

 

Behandeling met medicijnen bij stemmingsstoornissen

In onze hersenen zijn stoffen actief die ervoor zorgen dat de verschillende delen van onze hersenen goed met elkaar communiceren. Deze stoffen worden ook wel neurotransmitters genoemd. Ze zijn belangrijk bij het regelen van gevoelens zoals angst en somberheid. Serotonine en noradrenaline zijn twee voorbeelden van deze stoffen. Medicijnen die deze neurotransmitters beïnvloeden zijn effectief bij de behandeling van een depressie. De medicijnen worden door onze psychiaters voorgeschreven. Deze zal ten alle tijden uitleg geven en adviseren over welk medicijn het beste bij jouw situatie past.

Heb je het idee dat je een stemmingsstoornis hebt?

Voel jij je vaak futloos of somber? Is het voor jou een echte opgave om ’s ochtends uit bed te komen? Maken jouw problemen een normaal sociaal leven moeilijk of belemmeren ze je dagelijkse functioneren? Heb je momenten dat je overloopt van energie? Dat je weinig slaap nodig hebt en het idee hebt dat je de wereld aan kan? Misschien heb jij dan wel een stemmingsstoornis.

Weet dan dat er oplossingen voor jou bestaan.

Wij kunnen de diagnose stellen en je verder helpen. Onze psychologen zijn snel beschikbaar en hebben allemaal de benodigde kwalificaties.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via onderstaande button of bel ons gerust op.

behandeling stemmingsstoornis limburg 5